Wanneer de thuisbatterij geïnstalleerd is en je de factuur ontvangen en betaald hebt kun je de btw terugvragen van de thuisbatterij .

Wat houdt de BTW-teruggave in?

De btw-teruggave na de aanschaf van thuisbatterijen is een fiscale regeling die huiseigenaren in staat stelt om de betaalde btw op de aanschaf en installatie van een thuisbatterij terug te krijgen. Deze teruggaaf bedraagt maar liefst 21% van het netto aankoopbedrag, wat een aanzienlijke financiële stimulans betekent voor wanneer jij de overstap wilt maken naar duurzame energieopslag.

Waarom is dit voordelig?

Door de btw-teruggave na de aanschaf van thuisbatterijen ontvang je 21% van het netto aankoopbedrag (verminderd met een deel van de opbrengsten van de verkoop van zonne-energie) terug. Daarnaast draagt het jouw nieuwe batterij bij aan het verminderen van de belasting op het energienetwerk, waardoor je meer controle krijgt over jouw energiekosten. Je kan namelijk energie afnemen buiten de energiepieken om. In combinatie met een dynamisch energiecontract is dit een voordelige investering. 

Administratieve stappen voor Btw-teruggave

Wil je profiteren van de btw-teruggave op thuisbatterijen? Wanneer je jouw eindfactuur van jouw dynamisch energiecontract ontvangen hebt kan je de btw over uw batterij terugvragen bij de Belastingdienst. Uiteraard is dit zelf te regelen, maar er bestaan ook bureaus die deze dienst tegen een vergoeding aanbieden.

Met het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract dat het afgelopen jaar is gestegen naar ongeveer 256.000, lijkt deze nieuwe regeling een veelbelovende stap in de bevordering van het gebruik van duurzame energie. Terwijl traditionele energieleveranciers extra kosten opleggen aan huiseigenaren met zonnepanelen, biedt de btw-teruggave op thuisbatterijen juist een voordeel voor een teveel aan zonnestroom. Je gebruikt deze namelijk zelf op een piekmoment of verkoopt deze tegen een gunstig tarief met behulp van jouw dynamische contract. 

Wil je jouw btw terugvragen? Dan heb je de volgende gegevens nodig:

  • Kopie factuur van de batterij;
  • Welke aansturing software wordt gebruikt;
  • Kopie van het dynamische energiecontract.

Houd dit na aanschaf dus goed bij, zodat je aan het eind van het jaar al deze gegevens kan indienen om jouw btw-teruggaaf gemakkelijker te laten verlopen.

Al in het bezit van zonnepanelen?

Voor degenen die al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen, biedt de btw-teruggave nog steeds voordelen. Dit is namelijk een uitgelezen moment om een thuisbatterij aan te schaffen. Als je eerder btw hebt teruggevraagd onder de Kleineondernemersregeling (KOR) voor zonnepanelen, is het raadzaam om opnieuw de mogelijkheden te bekijken voor de btw-teruggave op de thuisbatterij. Twijfel je of jij in aanmerking komt voor deze regeling? Neem in dat geval contact op met de Belastingdienst of jouw fiscaal adviseur.

Waarom nu een Kiwatt Thuisbatterij aanschaffen?

Nu is het perfecte moment om een Kiwatt Thuisbatterij aan te schaffen. Met de btw-teruggave wordt niet alleen de initiële aanschaf van een Kiwatt Thuisbatterij voordeliger, maar je krijgt daarnaast meer controle over jouw energiekosten.

De Kiwatt Thuisbatterijen zijn ontworpen om te werken in combinatie met dynamische energiecontracten, waardoor je profiteert van gunstige in- en verkoopmomenten op de energiemarkt. Door slim te handelen met de Kiwatt Thuisbatterij en te profiteren van de btw-teruggave, wordt duurzame energieopslag een financieel aantrekkelijke oplossing.