U kunt het zich vast wel voorstellen: als u een laadpaal bij uw thuis hebt voor de elektrische auto, dan wordt de kans op overbelasting van het energienetwerk alleen maar groter. Een laadpaal kan immers een flinke energieslurper zijn. Daarom is het slim om goed na te denken over de invloed van de extra stroomtoevoer naar uw woning. Voor u het weet is de hoofdkabel overbelast vanwege al dat stroomverbruik en slaan de stoppen door. U zit zonder stroom.. Hoe kunt u dit in het vervolg voorkomen?

Dynamic Load Balancing

Slim omgaan met uw energie

Functioneert uw huishouden op veel stroom en wilt u in de toekomst stroomuitval voorkomen? Dan is het aan te raden om een slimme laadpaal met Dynamic Load Balancing (DLB) aan te schaffen. Dit systeem meet iedere seconde hoeveel stroom er wordt afgenomen en grijpt direct in wanneer een kritische grens nadert. Bijvoorbeeld door tijdelijk minder stroom naar de auto te sturen, waardoor de accu iets minder snel oplaadt en andere apparaten in huis voorrang krijgen. Of door de stroomtoevoer volledig te pauzeren. 

Dynamic Load Balancing 

Dynamic Load Balancing zorgt ervoor dat uw elektriciteitsverbruik in balans blijft. Gebruikt u andere stroomvreters in huis terwijl uw auto aan het opladen is? Dan zorgt DLB ervoor dat uw auto trager wordt opgeladen. Maar zodra uw verbruik in huis een stuk lager is, dan laadt uw auto juist weer wat sneller op. Op deze manier kan Dynamic Load Balancing ervoor zorgen dat stroomuitval niet snel meer zal voorkomen. Heeft u meerdere elektrische auto’s die tegelijkertijd moeten laden? Dan kunt u met DLB een prioriteit instellen, zodat de auto die het eerst weg moet, het snelst wordt opgeladen.

Manieren om Dynamic Load Balancing te integreren in uw huishouden

Slimme meter

Wanneer DLB (Dynamic Load Balancing) wordt gecombineerd met slimme meters, krijgt het netwerk meer inzicht in het energieverbruik van de verschillende apparaten. Dynamic Load Balancing in combinatie met een slimme meter helpt het elektriciteitsnetwerk  bij het verdelen van het vermogen op een effectieve en efficiënte manier. Het kan het risico op blackout (doorslaande stoppen) verminderen en de stabiliteit in het netwerk verhogen. Door het vermogen te verdelen over het netwerk, wordt er ook voor gezorgd dat het energieverbruik efficiënt wordt ingezet. Dit kan helpen bij het verminderen van de energiekosten voor de gebruiker. Dat is dus slim en efficiënt omgaan met uw energie. 

Wilt u nog een stapje verder? 

Wanneer u kiest voor Dynamic Load Balancing bent u zich al bewust van de hoeveelheid energie die uw huishouden draaiende houdt. Wilt u uw kosten verminderen? Kies dan bijvoorbeeld voor een dynamisch energiecontract waarmee de kosten voor energie een stuk gunstiger uitvallen dan met een vast of variabel contract. Wilt u uw energie verduurzamen? Kies dan bijvoorbeeld voor het aanschaffen van zonnepanelen, waardoor de energie groen wordt. Verspilling van energie tegengaan? Een Kiwatt Batterij slaat de zonne-energie die u niet verbruikt op voor een later moment. Zo kunt u met deze opgeslagen energie de piekmomenten opvangen of de auto opladen wanneer de zon niet schijnt.